HÍRLEVÉL

Feliratkozás hírlevélre

Az Ön e-mail címe:

Leiratkozás

Vitorlásruha-kölcsönzés


CANDOR CHARTER

JEANNEAU MAGYARORSZÁG

VILL KORR

Eastcraft

Lastovo - Az érintetlen sziget

Zaklopatica

Lastovo, az érintetlen sziget, ahova a hajósok is ritkán jutnak el

Létezik egy különleges sziget Dél-Dalmáciában, Korčulától 8 mérföldre, mely a mai napig kevesek által látogatott, hiszen hosszú időn át teljesen elzárt katonai bázisként működött. Ennek köszönhetően a természet érintetlensége itt oly mértékben fennmaradhatott, mely a mediterrán szigetek között is egyedülállóvá teszi a területet. A nyilvánosság számára 1998-ig tiltott szigetet még Tito marsall erősítette meg egy esetleges ellenséges invázióra számítva.

Lastovo időjárása a dalmát partokon az egyik legmelegebb: itt a legnagyobb a napsütéses napok száma egy évben.  A víz nyáron átlagosan 27 fokos.

A kopár horvát szigetekkel ellentétben Lastovo gazdag vegetációval és élővilággal rendelkezik, a szigetlakók szőlő- és olajbogyófa termesztéssel, valamint halászattal foglalkoznak. Természetesen az ide érkezőket is szívesen látják és vezetik be őket a helyi ételek és italok világába. A tenger vize kristálytiszta, élővilága igen változatos. Halból, rákból és kagylóból különösen finom fogásokat készítenek a hangulatos éttermekben, melyekhez a lastovoi fehérborokat és pálinkákat mindenképp érdemes megkóstolni. A testes száraz fehérbor, a lastovoi Maraština egész Horvátországban ismert.

Lastovo szigete 2006 óta természetvédelmi terület. Környékén 46 kisebb sziget (Prežba, Mrčara, Sušac), számos szirt és keleti irányban a Lastovnjaci szigetcsoport található. Az itt fekvő Saplun sziget elsősorban homokos öbleiről híres. Lastovo déli oldalán található a Struga világítótorony, mely az egyik legrégebbi az Adrián.

A hajósok számára kiváló úti cél lehet Zaklopatica és Skrivena Luka csendes és biztonságos öble, ahol a helyi éttermek egyikéhez köthetünk ki (ezzel együtt áramot és vizet is vehetünk) vagy horgonyt is dobhatunk.

          

A 46-os szám szigete

Lastovo szigetét különös módon a 46-os szám uralja: 46 kisebb sziget veszi körül, 46 művelésre alkalmas földterülettel rendelkezik, 46 templom és kápolna van a szigeten.

Skrivena Luka a nyílt tenger felől egyáltalán nem látható és teljesen védett a viharos tengertől és az erős nyugati széltől.

A sziget neve

A szigetről Bizánci Stephen lexikonárius tett először írásos említést a 6. században Ladesta és Ladeston néven. Az ő forrása egy görög történész, Theopompus volt. Miután a rómaiak elfoglalták Dalmáciát, a szigetet latinul Augusta Insula, azaz "az uralkodó szigetének" nevezték. A középkor során a sziget neve Augustáról, Lagustára változott. Később a szláv ovo rag és a római Lasto névből alakult ki Lastovo, a sziget mai neve.

Lastovo történetéről bővebben...

 

  

Aki nagyobb „nyüzsgésre” vágyna, az keresse fel Ubli vagy Lastovo városát.  Ubli a sziget legnagyobb kikötője (tankolási lehetőséggel), míg Lastovo-ban a híres kémények ("Fumar"), karneválok (legnevezetesebb a minden év februárjában tartott „Poklad”), zenei estek és folklór fesztiválok (merthogy „Lastovo a "zene szigete”) miatt érdemes ellátogatni.

Lastovo az egyik leggazdagabb vidék a vízalatti világ tekintetében. A környező szigetek számtalan hal, rák és egyéb tengeri élőlény otthonai, ami nem csak a helyi konyha tekintetében előny, hanem Lastovo-t a régió egyik legizgalmasabb búvárparadicsomává teszi. 

 

Csatolt képek:

Zaklopatica Lastovo térképe Skrivena Luka Lastovo zöld hegyvidéke A jellegzetes lastovoi kéményforma Velo Lago Búvárkodásra alkalmas helyek Lastovo körül Skrivena Luka Struga Világítótorony Struga Világítótorny 2 Pasadur Zaklopatica Pasadur

Deutsch Magyar English